Kontakt

+46736236210


info(at)monikathormann.se


Innehar F-skattsedelOm mig


Mina föräldrar träffades i Sverige, men kom båda från DDR 1950. Pappa, Wolfgang flydde från Wismar med två kompisar i en segelbåt i juli och mamma, Anneliese kom med en skuta från Stralsund i  december med sin familj och hunden Cora med valpar.


I Handen i Haninge kommun bodde vi, föräldrar och fyra syskon; Ann-Marie, Monika,  Hansi och Karin samt en mängd djur som akvariefiskar, fåglar, vandrande pinnar, hundar, katter, skorpinioner och dansmöss. Under hela min uppväxt var vi flitiga besökare på Handens bibliotek. Detta tack vare mamma och pappa som båda var inbitna läsare.


Jag har alltid haft svårt att sitta still så idrott var naturligtvis något jag drogs till. Under flera år tränade jag simning i Södertörns SS och i tonåren började jag paddla kanot, först i Haninge KK och sedan i Brunnsvikens Kanot klubb. Det resulterade i nio SM - guld,  ett NM-guld och massor av silver och bronsmedaljer.


Tjugofyra år ung tog jag examen som ämneslärare i svenska, religion och historia. 1987 föddes min son, Alexander Donka. Han är en framgångsrik pressfotograf. Min dotter Julia Donka Thormann föddes 1993.  Hon  studerade konst, foto och kommunikation och arbetar på en PR - byrå.


Precis som Sanja i novellen Leva sin dröm har jag alltid drömt om att skriva. I hemlighet har jag skrivit dikter, men det var först 1999 som jag på allvar började skriva på boken Kristine! Min mamma hade varit barnvakt år Julia och när jag kom hem ville hon att jag skulle fortsätta på den spännande och roliga berättelsen som Oma hade berättat. När Julia började berätta för mig förstod jag att min mamma hade berättat episoder om sin egen barndom i Berlin. 2003 blev det äntligen en bok utgiven av Bonnier Carlsen. 


2007 skickade jag in förslag på ett läroboksmanus till Natur och Kultur. Jag fick nobben, men några månader senare kontaktades jag av Martina Lorentsson som frågade om jag hade några noveller. Jag svarade naturligtvis ja, trots att jag inte hade en enda färdigskriven novell. Snabbt fick jag skriva tre noveller som Martina godkände. Vi startade ett roligt samarbete och snart hade jag skrivit ytterligare åtta noveller till läromedlet Tackla, läsförståelse, skönlitteratur.


2012 vann jag novelltävlingen Leva sin dröm och fick novellen Väntan publicerad på ICA-kuriens hemsida i samband med deras novelltävling. 2013 publicerades min novell Vid vägs ände i tidskriften Bonne Nouvelle nr 3 och novellen Munnen i nr 4. 


Våren 2022 släpptes min första roman, feelgoodromanen longingforlove.seOrdalaget förlag. Gå till menyn för att läsa mer om den.


 2013 gick jag en journalistkurs på Poppius och efter den knåpar jag emellanåt på en eller annan artikel. Då och då skriver jag fortfarande på min blogg, men en stor del av min tid skriver jag på nya böcker.

Foto: Bo Alm